Falun (Vildmarksleden 35 km)


Fantastisk trail!

Adress: Björsbergsvägen 65 Bjursås (Om man vill starta vid Bjursås Skicenter, fyrstolsliften).
Vi parkerade vid värdshuset eftersom det var stängt men det borde gå att hitta parkering lite varstans.
Underlag: Trail.
Höjdmeter ca: 930 hm (Garmin Fenix 3)
Längd ca: 37 km fick vi det till men vi sprang fel några gånger. (Garmin Fenix 3)

Betyg @fysfarsan

Hur ansträngande: 8/10
Naturupplevelse: 8/10
Tekniskt: 8/10
Mitt betyg: 9/10

Betyg @fysmorsan
Hur ansträngande: 9/10
Naturupplevelse: 10/10
Tekniskt: 9/10
Mitt betyg: 10/10Sammanfattning.

Vi startade från Bjursås Ski Center vid fyrstolsliften, leden är lätt att följa och hitta och markeringen är bitvis nästan överdrivet välmarkerad på vissa ställen för att plötsligt helt tappa markeringarna, jag pratade med en dam som jag frågade efter vägen när vi sprungit fel, hon sa att ungarna springer och tar bort markeringarna på vissa ställen.
Men så farligt var det inte, egentligen var det bara 2-3 ställen som vi sprang helt fel och kanske några ställen till där vi var lite osäkra, det är helt okej med tanke på längden på spåret.

Spåret börjar fantastiskt med utsikt från skidbackarna i Bjursås ner mot sjön Bjursen. Leden går sedan ner mot själva samhället Bjursås vilket skiljer sig mot vildmarksloppet som vad jag förstår inte tar svängen ner mot Bjursås, vår runda blev därför några km längre än själva loppet plus lite felnavigering här och där.

Första milen är i övrigt inte så kul, jag tycker leden blir riktigt intressant först efter Brändan och Gruvgårdarna, andra halvan är fantastisk, visst den är lerig, knixig och väldigt teknisk bitvis men det gillar jag ju, att sedan utsikten från Ärtknubben är jättefin och skogen efter knubben är som en sagoskog under ganska lång sträcka gör inte saken sämre. 

Leden är krävande och kanske inget man kanske ska testa som första trailrunda. @fysmorsan klarade leden galant men hennes leder och knän började kännas slitna efter 30 km och då är det lätt att trampa fel eller ramla när man börjar bli lite trött. @fysmorsans längsta runda före denna var en halvmara och hon springer mellan 10-15 mil i månaden så detta kan ni ju ha som riktmärke, har ni bara gott om tid och förbereder er lite så ska det nog gå bra. 
Trailskor är ett måste anser jag, packa också förbandslåda, vindjacka, extratröja, gott om vätska (jag hade 2 liter i ryggan och det tog slut vid 30 km, men det beror ju lite på väder och vilken ansträngningsnivå ni lägger er på), energi, bullar och bars, fulladdad telefon dels för att ringa efter hjälp om något händer och dels för att kolla google maps om ni springer fel. Klarar ni sedan springa minst en halvmara och har lite jävlar anamma så borde ni klara detta. Vi tog det lugnt gick en del i uppförsluten och klockade in på runt 5,5 timmar inklusive pauser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Löpteknik!