Nacka (Hellasgården)

Vilken fin natur.

Adress: Ligger enligt uppgift på Ältavägen 101 (Väg 260), detta gatunummer hittade inte min bil-GPS så jag fick leta mig fram, Hellasgården ligger på väg 260 mellan Nacka och Älta och kör man på den kan man inte missa stället.

Smolk i bägaren att man måste betala för parkering, 20 kr för 3 timmar. 30 kr 24 timmar.

Underlag: Väldigt blandat, det börjar lugnt med hårdpackad grus men sedan när spåren delar sig blir det emellanåt väldigt trailliknande och tekniskt för att plötsligen gå tillbaka och bli hårdpackad bred grusgång igen. Kul blandning.

Längd: 12,2 km men då sprang jag fel säkert minst 500 meter. (Suuntoo Ambit 2)
Höjdmeter: 201 m (Suuntoo Ambit 2)Spår:
7-10-12 Grön? Fattade inte riktigt detta, är alla dessa gröna, jag sprang tydligen 12 km men jag fattar inte när jag skulle vikt av för 7 eller 10 km. (Hellasgården)
5 km Gul (Hellasgården)
2,4 km Röd (Anslutning Brotorp)
1,3 km Blå (Hellas barnspår)
1,2 km Blå (Hellasgården)

Utöver dessa finns ett helt gäng elljusspår om är skidspår på vintern.

Betyg:
Hur ansträngande: 7/10
Naturupplevelse: 6/10
Mitt betyg: 6/10
Tekniskt: 5/10 (Korta delar rena bergsklättringen)
Uppmärkning: 3/10 (Tyvärr dålig bitvis, med saknade markeringar och oklara spårval) Kul blandning av vått och torrt, plant och backigt. 
Till att börja med hittar jag inte till spåret trots flera tavlor som försöker förklara så fattar jag inte riktigt förräns jag studerat dessa tavlor en bra stund, kan ju dock bero på bristande intelligens eller total avsaknad av lokalsinne. Varför kan inte enkla markeringar med pilar sättas upp så det klart framgår var respektive spår startar och slutar samt åt vilket håll man tänkt sig att löparna skall springa. Här saknades också grönmarkeringar första hundra metrarna så jag fick åter titta på tavlan för att förstå att spåret går förbi tennisbanorna.
Efter detta blir det enklare, bitvis är det uppmarkerat med grön sprayfärg på nästan varje träd, men så efter 3 km precis efter äventyrsbanan så försvinner grönmarkeringarna och jag springer såklart fel och får leta mig fram, det finns flera alternativa stigar men jag chansar till slut och springer rakt fram och efter ungefär 500 meter hittar jag tillbaka till grönmarkeringarna, något mer förbannad!
När spåren delar upp sig så blir mitt spår betydligt mer trailliknande, kul med blandningen, det är också ganska tuffa backar och redan efter 5 km så har jag avverkat 100 höjdmeter.

När sedan spåret återgår med de kortare spåren så blir man igen osäker på vilket håll man skall springa, det finns inga grönmarkeringar utan man får titta på kartan som är uppsatt där det framgår att man skall fortsätta runt spåret till vänster, gul markering. När man är nästan i slutet, runt 11 km får man se upp igen och vika av åt höger om man inte vill springa ännu längre. Jag hade tur här och kollade kartan på Endomondo och förstod vilket håll jag skulle springa.

Ni som sätter banorna, tänk på den som springer spåret för första gången! 

För övrigt så får man räkna med att det är ganska många ute och rör sig i spåren men trots detta så var det en fin naturupplevelse och ett skönt spår med fin blandning, tyvärr sänker markeringarna betyget som annars kunde ha blivit både ett eller två snäpp högre.

Hundar!?
Jag gillar hundar men jag reagerade ändå på alla lösspringande hundar av alla skiftande storlekar från tax till bullmastiff, dessa var säkert jättesnälla men det hjälper ju inte en löpare som är hundrädd, jag tycker inte heller det känns helt lugnt att springa förbi hundar som är lösa och börjar springa efter mig för man kan ju inte veta vilken pli ägarna har på dessa. Skärpning hundägare, det var utan att överdriva mer än 10 lösspringande hundar bara under mitt pass på en timme.Trailskor eller grovmönstrat rekommenderas.


Härlig blandning på underlaget.


Tungt, nästan i Brottbynivå.

7-10-12? Jag sprang 12 men då hade jag sprungit säkert 500 meter fel
så hur långt är spåret igentligen?

2 kommentarer:

  1. Du sprang en kombination av 2 löpor, i kartan ska 9 och 10 ligga på andra sidan vägen (dvs man korsar inte vägen efter 3:an. 9 och 10 går söder om och sedan mellam Källtorpssjön och bilvägen. Så var det i alla fall förr i tiden men när jag sprang i somras såg det konstigt ut eftersom markeringarna var borta. /Henrik

    SvaraRadera
  2. Tack Henrik, måste dit och försöka hitta rätt denna gång 😄 det var som sagt väldigt dåligt markerat när jag var där.

    SvaraRadera

Löpteknik!