söndag 23 april 2017

Gömmaren 15 km (Huddinge)


Sidan ursprungligen publicerad 2015-10-03. Uppdaterad med video 2017-04-23.

Stockholms bästa trail?

Adress: Sök Tjädervägen, Huddinge på GPS'n, följ sedan pilarna mot naturreservatet.

Underlag: Till 90 % trail, väldigt tekniskt med mycket lera, stenar och rötter. Trailskor rekommenderas absolut.

Höjdmeter ca: 275 m (Garmin fenix3)
Längd: 14,75 (Garmin fenix3) Enligt uppgift ska det vara 15,4 km.
Antal lösa morrande hundar: 1Spår
15 km Svartvit

10 km Grön
5 km Gul

3 km Röd
Orange Huddingeleden (Vet ej längd)

Finns även mountainbikeslinga på 10 km och olika andra spår.

Betyg
:
Hur ansträngande: 7/10 
Naturupplevelse: 7/10
Tekniskt: 8/10
Märkning: 8/10
Mitt betyg: 9/10
Fantastiskt spår för trailnördar som bitvis var väldigt tekniskt, nästan i klass med Axa fjällmaraton bitvis. Det jag kunde sakna var lite mer utmanande backar, inga riktiga "mördar"backar men stenar och rötter finns i överflöd så jag blev nästan lycklig på riktigt runt 8 km när det var slät fin skogsstig i lite över en kilometer så man kunde sträcka ut stegen lite, där kunde jag lätt hålla femminuterstempo mot i övrigt runt 6-6.30 tempo, även sista kilometern är slätt fint motionsspår så där går att ruscha lite och putsa lite på tiden.
Vrickade mig lite redan efter 300 meter så tänk på detta om ni som mig är ganska ovana traillöpare, speciellt nu på hösten då löven täcker stenar och håligheter och det blir väldigt halt på stenarna, glöm inte telefon eller ta med en kompis ifall olyckan är framme.
Det var ändå ett väldigt tufft trailspår trots avsaknaden av värstingbackar eftersom det var så tekniskt.
Alla spåren var också ungefär lika tekniska vad jag kunde se.
Hade det inte saknats några markeringar runt 5 km och om det funnits km markeringar hade det blivit full pott på markeringar, verkligen exemplariskt uppmärkt och trots att man hade ögonen i backen hela tiden så var det inga svårigheter att följa dessa. Vid fem km saknades nog ett par markeringar, troligen någon på väg hem från krogen som tyckte det var en bra idé att rycka ner dessa men i övrigt, verkligen ett föredöme.

Min nya favorit bland trailspåren.
Gömmarens naturreservat.


Väldigt mycket rötter och sten


Väldigt fint ordnat, exemplariskt!

Som sagt! Tekniskt!


5 kommentarer:

 1. Kul att du gillade det!!! Jag misstänkte att det skulle få bra betyg av dig efter att jag läst dina tidigare inlägg och själv sett hur det var i verkligheten.

  Igår gick(!) jag 8 km-slingan i Hällsbo utanför Sigtuna. Den var också ganska "trailig" men inte riktigt på samma nivå som i området runt Gömmaren :) Det är också den längsta slingan där så det är nog för kort för dig...

  Ha det!

  Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju iofs alltid köra två varv ;) Uppmärkningen här var ibland dålig. Det börjar på elljusspåret men där det finns skyltar om Hällsbostigen ska man vika av till höger om man vill följa 5- eller 8-km-slingorna. Detta såg jag inte på märkningen och eftersom jag missade detta så följde jag elljusspåret tills jag kom (nästan) dit jag redan varit. I alla fall, efter att man valt rätt väg passerar man något slags stor transformatorstation där man i änden ska vika höger. Ett tag efter denna högervikning kommer man fram till ett T-kors. Där ska man ta till höger över lilla bron. Detta framgår inte heller av skyltningen. Senare fanns det några ställen till längs spåret som skulle kunna märkas upp bättre. I och med att märkningen var dålig i början blev jag osäker hela sträckan om jag var på rätt väg. Annars tror jag att du kan gilla detta spår :)

   Radera
 2. Jag har springit detta spår otaliga gånger och var också nyfiken på vad det skulle få. Kul att det blev uppskattat.
  Spåret är som allra mest knöggligt den första kilometern så det gäller att inte slarva med uppvärmingen.
  Ja vid fem kilometer, efter att svartvita viker av från gröna milen, är det dålig markerat. Det saknas några markeringar längs grusvägen innan spåret viker av tvärt åt höger.
  Milspåret måste vara Stockholms om inte tuffaste så absolut långsammaste. Dessutom aningen längre än en mil, mina GPS:er brukar ligga i spannet 10,1-10,4 Km.
  /Saucepan

  SvaraRadera
 3. Ja det var verkligen ett utmanande spår för vrister och underben, har fortfarande träningsvärk efter ett par dagar. Kommer snart återkomma för att skriva även om 10 km
  Angående Hällsbospåret, känner inte igen det. Ska kolla upp det. 8 km kan vara fullt tillräckligt ibland :-)

  SvaraRadera
 4. Hällsbospåren börjar vid Sigtuna OK:s klubbstuga. Den ligger i kurvan där Prästängsvägen övergår i Hällsbovägen.

  Ha det!

  Kjell

  SvaraRadera

Löpteknik!